Príma-díj a székesfehérvári református iskolának

2010-12-01
Ötödik éve ünneplik a Fejér Megyei Príma-díj átadását gálaest keretében. A rangos eseményt, amelyen tevékeny közéleti szerepet betöltő személyiségeknek, intézményeknek adtak át elismerést, november 26-án, szombaton műsoros est keretében rendezték meg a székesfehérvári Szent István Művelődési Házban.A három fődíjért és a közönségdíjért összesen tíz kategóriában „versenyzett” az a 12 személy és intézmény, amelyet több mint száz esélyes közül választottak ki a szervezők. Ez évben a megyei príma-díjat Bobory Zoltán irodalmár és a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia egyik képviselője mellett a székesfehérvári Talentum Református Általános Iskola igazgatója vehette át.
− A magyar oktatás és köznevelés kategóriában több jelölt indult esélyesként. Már a jelölés is megtisztelő volt számunkra – mondta a Mindennapi.hu érdeklődésére Pojányi Balázs, a református intézmény igazgatója. A gálaesten elhangzott jellemzés szerint a székesfehérvári Talentum Református Általános Iskola a környék egyetlen protestáns tanintézete. Az évszázados református hagyományokat követve a nevelésre és a humán műveltség kialakítására nagy gondot fordít az intézmény.
Pojányi Balázs elmondta, hogy az átvett elismerés nem csupán a legújabb kori történéseket és az iskola újraindítása óta eltelt évek szorgos munkáját díjazta. Székesfehérvárott a 19. század közepe óta működött református általános iskola, így a város uralkodóan katolikus közélete mellett jelen volt és van a protestáns oktatás a templom, iskola és a gyülekezet szerves egységében.
− Az iskola 2002-es újraindítása óta igyekeztünk a felmenő rendszerből adódóan fokozatosan, egyre intenzívebben megjeleníteni ezeket az értékeket. Hisszük és valljuk, hogy ennek is köszönhető az elismerés. Egyedül Isten ajándékaként fogadjuk ezt a díjat.

Az igazgató az intézmény meghatározó közelmúltbeli  eseményeiről is szívesen beszélt. Az elmúlt nyáron ballagott el az első végzős nyolcadik évfolyam, a diákok közül 19 gyermekből 11-en tanulnak tovább gimnáziumban. Emellett az iskola növendékei nagyszerűen szerepelnek az évente megrendezett tantárgyi méréseken és a református iskolák országos versenyén is.
Úgy véli, színvonalas, jó iskolát sikerült közös munkájuk során felépíteni. Példaként említette, hogy továbbra is meghatározó az órarendben szereplő heti két óra hittanoktatás. A programok sorában családi istentiszteletek, hétkezdő áhítatok és gyülekezeti látogatások is szerepelnek − amelyek egyúttal speciális jelleget adnak az iskolának.

Az intézményben 163 fő tanul; tizenhárom  főállású pedagógus, négy félállású munkatárs és több óraadó kolléga végzi az oktató-nevelő munkát. A díjjal együtt járó pénzjutalom összesen egymillió forint, ez a költségvetésben „előre nem tervezett tételként” szerepel. Elköltésére több javaslata is van az intézményvezetőnek. Az elnyert összeget pályázati önrészre valamint szakmai munka fejlesztésére, továbbképzésre és eszközbeszerzésre fordítják. Ebben az időszakban egy uniós pályázaton nyert pénzből lecserélték a teljes számítógépparkot, és beszereztek három interaktív táblát.

Szűcs Gábor

(forrás: www.mindennapi.hu)