Merjük bátran használni az Istentől kapott erőket !

2014-04-07

A Budai úti református templomban megrendezett családi istentiszteletet, amely egyben az „Erők, ellenerők” című nyílt előadássorozat nyitóalkalmának is számított, Berze János lelkipásztor nyitotta meg köszöntőjével. Ezt követően Lukács evangéliuma 9. fejezete alapján Hajdú Szabolcs Koppány, a Lovasberényi Református Egyházközség lelkipásztora hirdette az evangéliumot.

Üzentében azt fogalmazta meg: a Biblia arra biztat valamennyiünket, hogy merjük bátran használni az Istentől kapott erőnket arra, hogy teljes és boldog életünk legyen, amely nem problémamentes, de győztes életet jelent! Idézett az ószövetségi Zsoltárok könyvének 8. fejezetéből, amely az embert úgy jellemezi, hogy „Kevéssel tetted őt kisebbé Istennél, dicsőséggel és méltósággal koronáztad meg." Ha ez így van – folytatta-, akkor csodálatos és hatalmas dolgokra vagyunk képesek! A kérdés az, hogy elhisszük-e ezt, vagy megelégszünk a szegény, kiszolgáltatott, „ez van, ugyan mit is tehetnék, én kisember vagyok” – szereppel?

– Nem a világ cserélődik le körülöttünk, s nem is s körülményeink változnak meg egycsapásra, hanem Jézus mai tanítványai lesznek képesek olyat is megcselekedni, amelyet korábban nem, de csak az Isten közelében – hangsúlyozta Hajdú Szabolcs Koppány.

A lelkipásztor arra is felhívta hallgatósága figyelmét, hogy Jézus elhozta számunkra Isten Országát, amely jelen van közöttünk itt és most! Mégis mi vagyunk azok, akik saját magunknak generáljuk életünk nehézségeit. Meghatározzák életünket az „örökölt”, hamis gondolkodási formák, s ezért éppen mi vagyunk saját magunk „önsorsrontói!” – fejtette ki, hozzátéve, hogy Jézus megmutatta, hogy van kiút mindebből. Más utat mutat nekünk, mint az eddigi megszokott rossz útjaink, vagyis Nála nincs lehetetlen!

Az alkalom végén egyházközségünk Talentum Református Általános Iskolájának első osztályos diákjai kedveskedtek szolgálatukkal a hallgatóságnak.

Szöveg: Sz.G.