Megújult a református templom belseje

2012-06-19
Szó szerint már csak órák kérdése, hogy a székesfehérvári reformátusok újra birtokukba vehessék a Széchenyi utcai templomukat. Az elmúlt esztendőben bizonyára sokan megcsodálták az épület külsejét, hiszen a felújítás révén fehér vakolattal, megújult toronysisakkal – és dísszel ékesítették fel. Hamarosan egy megújult templombelsővel találkozhatnak a hívek. Az idei esztendőben a húsvéti ünnepeket követően az egyházközség tagjai a szomszédos gyülekezeti házba, illetve a Budai Úti templomba „látogattak” istentiszteleti alkalmakra, a belvárosi templom az átépítés során zárva tartott. Lassan azonban minden visszatér a régi kerékvágásba…     
– A Széchenyi utcai templom kívül-belül alapos felújításon esett át. A külső munkálatok során tetőszerkezet felújítása, a tetőhéjazat és a torony teljes vakolatcseréje, homlokzaton pedig részletes vakolatcsere és új felületképzés történt – mondja érdeklődésünkre Fülöp Zoltán, a Székesfehérvári Református Gyülekezet építésügyi gondnoka. A külső munkálatokhoz képest hasonló nagyságrendű feladatokra készültek ez év tavaszától a templom épületében. A szakemberek a lábazati részek felvizesedését tapasztalták, ezért szükségessé vált a vakolatok cseréje. Ezzel párhuzamosan a templombelső régi festékeit is eltávolították. Mivel a mennyezeti födém nagyon rossz állapotban volt és a régi stukatúr vakolat is málladozásnak indult, a megerősítéshez szükségessé vált, hogy állványokat helyezzenek el. A hagyományos építőmesteri munkák befejezését követően a munkák még nem zárultak le.  

Az építész-tervező elmondta:  A templom történetének időszakához viszonyítva az épület egyik legfiatalabb része minden bizonnyal a „hosszú galéria”, amelyről azt valószínűsítik, hogy az 1930-as években készült. Ennek lejtést biztosító pad dobogó kialakításakor a korabeli mesterek nem új anyagot építettek be, ezért most annak teljes cseréje szükségessé vált.- Az átalakítási munkák a 2000-ben készült fűtési rendszert is érintették – magyarázza Fülöp Zoltán -, ezért részben újat kellett készíteni.  A  földszinten elvégezték a padok felújítását, festését és a dobogók átcsiszolását. A munkálatok során kiderült, a dobogók alatti gerendák szinte már teljesen rothadásnak indultak, ezért ezek cseréje is halaszthatatlanná vált.  Elkészült az  elektromos hálózat felújítása is: új világítótestek kaptak helyet a templombelsőben, a bejáratokhoz pedig vészkijárat jelző lámpákat szereltek. A szakember  jelezte, hogy az épület belső színezése jelentős változásokon ment át, az oldalfalak és a mennyezet egységes „tőrt fehér színt” kapott, ezáltal a belső tér légiesebb hatást kelt a templomlátogatók számára.  A terveknek megfelelően megvalósult egy új, minden szempontból korszerűnek számító informatika rendszer kialakítása új erősítő és mikrofonok elhelyezésével. Egy újabb korszerűsítési szakaszban a galéria mindkét oldalára kivetítő monitort helyeznek el, melyeket a templom szinte valamennyi pontjáról figyelemmel követhetnek a hívek. A jövőben web kamerát is felszerelnek, így a szószék, a Mózes – pad és az Úrasztala körüli eseményeket is rögzíteni tudják.  Érdeklődésünkre , hogy mely épületrészek számítanak a legrégebbi darabnak, Fülöp Zoltán elmondta: a padok és a szószék kétségtelenül eredeti részei a templomnak. Példaként megemlítette, hogy a szószék csúcsdíszén az egykori asztalosmesterek nevének feliratát is megtalálták 1846-ból. A felület több felújítási szakaszról is tanúskodik, eszerint 1896-ban újrafestették, 1978-ban pedig festési  és aranyozási munkákat jegyzett fel rá a mester.  Eredetiek a padozatok az 1843-as templomfelszentelés időszakából, így egyidősnek „számítanak” a szószékkel. Megújult az egyházközség orgonája is, amely szintén az 1840-es évek végén készülhetett, ám a szekrényét az 1950-es években átépítették. A teljes orgonaszerkezetet felújították, kitisztították és újrahangolták a sípokat is. A REND napok záróeseményén a felújított templom hálaadó istentiszteleti alkalmán „mutatkozik be” először a közönség előtt.

Szöveg és fotó:Szűcs Gábor