Különleges áramszedőnk a hit

2016-10-21
Családi istentisztelet Végh Tamás lelkipásztor szolgálatával


Egyházközségünk Talentum Református Általános Iskolája ötödik osztályos diákjainak bizonyságtévő darabjával, Amrein Zoltán presbiter köszöntőjével és Balogh Mária Márta ének tanításával, közös evangéliumi dal eléneklésével kezdődött október első vasárnapján a rendhagyó családi istentisztelet a Széchenyi utcai templomunkban. Végh Tamás, a Budapest-Fasori Református Egyházközség nyugalmazott lelkipásztora hirdette az igét.
Az istentisztelet kezdetén a lelkipásztor Lukács evangéliuma második fejezetének 10. és 11. verseit idézve elmondta, itt olvasható Isten meghatározó üdvtörténeti bejelentése az embervilág felé mely a teremtés kezdete óta a legfontosabb és legmeghatározóbb üzenetet jelenti valamennyiünknek.Később már érzékelhetően „diák nyelven”, de a felnőttek számara is jól követhetően természettudományi példákat említett, amelyek a teremtett világban Isten máig köztünk élő csodáira hívja fel a figyelmet.
Később Végh Tamás képzeletbeli „utazásra” invitálta hallgatóságát egy fénysebességű járműre, amelyen azt javasolt, „mindenki duplán kösse be magát, hiszen minden másodpercben 300 ezer  (!) kilométert teszünk majd meg!”  Húsz perccel az indulás után már alig látni a Föld bolygót, négy év múlva pedig a naprendszeren kívüli első csillagokat érik el az utazók. A rádiócsillagászok szerint – folytatta az igehirdető- 13 milliárd fényév távolságból érkező jeleket fognak. Ezek ismeretében bátran feltehetjük a kérdést: kicsoda az a hatalmas Isten és Teremtő, aki ezt az egész világmindenséget kitalálta, majd pedig létre hozta?
– Aki mindezt kitalálta, Ő gondolta ki az ember boldogságát is olyan módon, hogy az embert testével (és érzékszerveivel) együtt beépítette a teremtett világba, egyúttal kapott egy speciális „áramszedőt” is, amelyet Isten az Ő örökkévaló világába is beleszerkesztett. Ez az áramszedő pedig, nem más, mint az ember legfontosabb alkatrésze, vagyis a hit.
Az istentiszteleti alkalmat követően a gyülekezet közösségi házában Végh Tamás hasonlatait számos jól érthető példával is alátámasztotta, amikor a hívekkel és minden érdeklődővel a keresztyén élet gyakorlati üzenetéről beszélgettek.

Szöveg és fotó: Szűcs Gábor

A családi nap teljes hang és filmfelvétele megtalálható az egyházközség honlapjának hangtárában, illetve videogalériájában.
www.albaref.hu