Isten Igéjében bátran hihetünk !

2011-05-15
Szombati napon tovább folytatódtak a csütörtökön este elkezdődött evangelizációs hét alkalmai a gyülekezetünk Budai úti református templomában.A fiatalok között gyakori az a vélemény, hogy a Biblia üzenete, világképe elavult. Érdekes könyv – mondják-, amelyet érdemes olvasgatni, de az üzenete már nem aktuális számukra.Monty Taylor lelkipásztor említette: ahhoz, hogy meglássuk, valójában mennyire modern könyv a Biblia, érdemes elolvasni, hogy mit ír például a gyermeknevelésről. Miközben modern pszichológusok azt vallják, egészséges fejlődésük érdekében nem szabad cselekedetükben korlátozni a gyermekeket, a Szentírás üzenete ezzel szemben az, hogy igen is szükséges fegyelmezni őket, és alkalmaként nemet is tudni kell mondani – mind ezt az ő érdekükben. Figyelni kell, hogy a fegyelmezés következetes legyen, vagyis mindig azonos szabályok legyenek érvényben feléjük.
A Biblia korszerű útmutatást ad a helyes pénzkezelésről is – hangsúlyozta az evangelizátor, majd némi humorral megjegyezte, hogy tulajdonképpen maga Jézus is többet beszélt a pénz megfelelő használatáról, mint az imádságról. Ez persze nem jelenti azt, hogy az előbbit lényegesebbnek tartotta volna az Úr, mint az utóbbit, de az erről szóló helyes tanítást szem előtt tartotta.
Sokan örülnének annak, ha nagyon sok pénzt szerezhetnének munka nélkül. Ezt bizonyítják a  népszerű szerencsejáték műsorok és a „Legyen ön is milliomos” című vetélkedő sorozat a televízióban. Vannak akik úgy gondolják, a Biblia több helyen pontatlanságokat tartalmaz. Példaként az evangéliumokat említik. A biblia szerzői az események egy-egy pillanatát örökítették meg hangsúlyossá téve azokat az evangéliumokban. Ezért több írás, több szerzője együtt próbálták egymás üzenetét kiegészíteni.
 – A kérdés végül is az, hogy mi hajlandóak vagyunk-e odaszánni időnket annak az üzenetnek a megértésére, amelyből Isten szól hozzánk a Biblia lapjairól? – tette fel a kérdést hallgatóságának a lelkipásztor, majd azzal folytatta, vannak, akik azt hangoztatják, a Biblia üzenete kevés, jó lenne látni valamilyen csodát. Ha történne egy feltámadás, vagy betegségből való gyógyulás, sokkal könnyebb lenne Istenben hinni.
Válaszul Monty a Lukács evangéliuma 16. fejezetének verseit idézte a gazdag és a Lázár története alapján. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a jézusi történet szerint a túlvilágon Lázár jó helyre, a gazdag pedig rossz helyre került. Gyötrődésében a gazdag megszólítja Ábrahámot, és kérleli,  engedje vissza Lázárt az élők sorába, hogy a testvéreit figyelmeztesse, nehogy ők is a pokolba kerüljenek. Ábrahám röviden annyit felel: „Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki feltámad a halottak közül.”
Napjainkra mindebből az az üzenet, hogy akiket a Biblia nem tud meggyőzni az élet, a halál és üdvösség kérdéséről, azokat a különleges csodák megtapasztalása sem segíti közelebb Isten személyéhez.
A Biblia nem más, mint Isten különleges eszköze. Valójában egy festmény az Úrról, melynek segítségével megismerhetjük őt és az ő akaratát életünkre vonatkozóan.
Monty Taylor végezetül azt az üzenetet helyezte a templomi közösség szívére, hogy azoknak aki már megismerhették Istent, időt kell szánniuk igéjének megerősödésében. Akik pedig még nem döntöttek hitben, azok számára azt tanácsolta, hogy nyitott szívvel olvassák az újszövetségi könyveket, elsőnek Lukács vagy János evangéliumát. Közben pedig mondják el imádságban: „Istenem, mutasd meg nekem, ki vagy, s hogy mit jelent keresztyénnek lenni!"
Mindehhez nem kellenek csodák, elégséges a Bibliát olvasni, bűnöket megvallani és elfogadni Jézust személyes megváltójuknak.

Szöveg és fotók:
Szűcs Gábor

Felhívjuk tisztelt olvasóinak figyelmét, hogy Monty Taylor evangelizációjának hanganyagi letölthetők honlapunkról a következő elérhetőségen: média anyagok / igehirdetések/  „Hazugságok, amiket elhiszünk” címen