Hétvégén kezdődik a nyílt előadássorozat

2015-03-20
Sokan ismerik Jókai Mór vitathatatlanul híres romantikus regényét, a Szegény gazdagokat, s annak is kultikus, kissé horrorisztikus figuráját, Fatia Negrat. A titokzatos, rettegett, a bandájával a környéken számos bosszúságot okozó, kettős életet élő rablóvezér karakterét a magyar író egyes kutatások szerint egy valóban élt személyről, az  Erdélyben, Hunyad megye főispánjaként szolgáló gróf Nopcsa Lászlóról mintázta. A gróf 1833-1848 között Hunyad megye főispánjaként valóban komoly hírnévre szert. Persze az máig vitatott, hogy a valóságban is olyan erőszakos ember lett volna, mint azt sokan feltételezik. Az azonban kétségtelen, hogy hogy a kétszáz esztendeje annyi legendás történetnek volt főszereplője, hogy Jókai fantáziáját  is felkeltette.
 Amikor a Szegény gazdagok című kötet napvilágot látott, az erdélyi olvasók jelentős része hamarosan egykori főispánjuk, Nopcsa László személyét vélték felfedezni Hátszegi Lénárd gróf, vagyis Fatia Negra alakjában. Mindebből olyan hatalmas irodalmi és közéleti vihar támadt, hogy maga  szerző is „nyilatkozattételre" kényszerült, amelyben ünnepélyesen kijelentette: a főszereplő csak „saját költészete szüleménye”.
Milyen párhuzam fedezhető fel lelki tekintetben Lukács evangéliuma 19. fejezete és a Fatia Negra  között? A hallgatóság további érdekes kérdésekre is választ találhat, mint például az ószövetségi szír hadvezér, Naámán történetéből, vagy Jézus második eljöveteléről. A négynapos nyílt előadássorozat 2014. március 22-én vasárnap a 10 órási istentiszteleten kezdődik az erdélyi Hátszegről érkező Bódis Miklós református lelkipásztor szolgálatában. A rendezvény helyszíne a Székesfehérvári Református Egyházközség Széchenyi úti temploma. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.
 
– Sz.G.-
 
 
Rendezvény plakát: http://www.albaref.hu/evangelizacio
 
 
 

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home/albaref23/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:34 Stack trace: #0 /home/albaref23/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents() #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig() #2 {main} thrown in /home/albaref23/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 34