Családok védelmében

2014-12-02
A népszavazáson részt vevő választópolgárok három kérdésre adhatnak majd választ az önálló Szlovákia történetének nyolcadik népszavazásán. A referendum kérdései sorrendben a következőek. Első: egyetért-e azzal, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kötelékét lehessen nevezni? Második: egyetért-e azzal, hogy azonos nemű párok számára ne váljék lehetővé gyermek örökbefogadása? Végül: egyetért-e azzal, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, melyek tananyaga a szexuális viselkedéssel, illetve az eutanázia kérdésével foglalkozik?
A népszavazást még augusztusban kezdeményezte a Családért Szövetség, az általuk összegyűjtött több mint négyszázezer aláírás alapján. A referendumnak az eredeti tervek szerint négy kérdése lett volna, de az egyiket törölték, miután október végén alkotmányellenesnek minősítette a szlovák alkotmánybíróság, amely az államfő beadványa alapján vizsgálta meg a népszavazásra bocsátandó kérdéseket. Az alkotmánybíróság a Családért Szövetség referendumjavaslatának azt a kérdését találta alkotmányellenesnek, amely így hangzott: egyetért-e azzal, hogy a házasságon kívül a partneri kapcsolat semmilyen egyéb formájának ne ítéljenek meg olyan védelmet és jogokat (főként a bejegyzett élettársi kapcsolat elismerését és egymás gyermekeinek örökbefogadását), amilyenre a házasság és az abban élők jogosultak?
A testület nem indokolta meg, hogy a kérdést – amely megszavazása esetén ellehetetleníthette volna a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének jövőbeli bevezetését – miért ítélte alkotmányellenesnek. Szlovákiában az ország 1993-as önállósodása óta már 7 népszavazást tartottak, ám ezek közül eddig csak egy – az EU-tagságról szóló – volt érvényes, mivel a többi esetében a részvétel nem érte el az érvényesség feltételének számító ötven százalékot meghaladó arányt. A Focus közvélemény-kutató ügynökség szeptemberi felmérése szerint az AZR által kezdeményezett referendumon a megkérdezettek több mint 45 százaléka biztosan részt venne, csaknem harminc százalékuk még nem döntött, ötödük pedig nem menne el voksolni.
 
Forrás: Magyar Távirati Iroda
 
Kép: Illusztráció
 
www.albaref.hu/videok/keresztyen_jatekfilmek_videok/A_gyermeknek_minden_egyertelmu